Wij houden van Pavatex en van zijn producten, omdat zij het mogelijk maken dat jouw binnenklimaat geen vervuilende stoffen bevat, maar ook, dat zij als producent niet bijdragen tot de vervuiling. En dat laatste is bij andere houtvezelisolatieproducenten wel anders…
Ooit begonnen in 1905 als papierverhandelaar, in het dal van een klein stadje Fribourg is Pavatex vanaf 1932 uitgegroeid tot misschien niet de grootste houtvezelisolatieproducent, dan wel een van de meest innovatieve en zuivere op de graat.
Met de bouw van een derde fabriek in 2014, luidde Pavatex ook een nieuw tijdperk in. Voor het eerst wordt er geproduceerd buiten Zwitserland en de moderne fabriek draait, net zoals de gerenoveerde fabriek te Cham, bijna uitsluitend op biomassa.
Pavatex houdt in zijn Zwitserse fabriek nog steeds vast aan het ‘natte procedé’ in tegenstelling tot de meeste andere houtisolatieproducenten. Bij een natte productiemethode stoomt men houtvezels. Het houteigen lignine, dat daardoor vrijkomt, zal de vezels bij droging weer aan elkaar binden, als een natuurlijke lijm.
In de Franse fabriek te Golbey wordt alles gemaakt met een droge productiemethode. Hier worden dan ook PMDI-lijmen gebruikt als bindmiddel voor de platen. Dat heeft toch een aantal voordelen: het maakt het mogelijk platen te maken met een dikte van 24cm en meer. Interessant als je met de isolatienormen van tegenwoordig wil meegaan. Bovendien is het productieproces net iets efficiënter en dat merk je als klant aan de prijs.
In de meeste toepassingen heb je dan ook de keuze: meerlaags samengestelde platen (bio-ecologisch) of homogene platen (uit 1 stuk) en nog altijd zéér ecologisch. Voor ieder wat wils en…alle Pavatex isolatieplaten zijn perfect composteerbaar en kunnen als biomassa verbrand worden zonder giftige emissies!
De laatste fabriek maakt flexibele matten en staat in Polen: hier moet men droog produceren met toevoeging van smeltvezels om het product flexibel te maken. Buiten de polyethyleen steunvezel zijn dat alleen maar houtvezels en zouten. Polyethyleen is een chemische verbinding die redelijk snel ontbindt bij het composteren. Anderzijds is ze sterk genoeg om als steunvezel te dienen in een vochtregulerende isolatiemat.
In 2017 werd Pavatex SA overgenomen en volledig geïntegreerd in de wereldgroep Soprema SA, een bitumenbanenproducent. Rare combinatie zou je denken, maar niet onlogisch om je dezer dagen als wereldreus te vermengen met zeer ecologische dochterbedrijven. Groen is immers de toekomst!