Luchtdicht Bouwen
- Geplaatst op
- Door Dubomat
- Geplaatst in Bouwfysica, Dampdicht, Dampdiffusiewaarde, Dampvariabel, energiezuinigheid, isolatieschil, luchtdicht bouwen, luchtdichting, Winddichting, Wooncomfort
Luchtdicht bouwen is een belangrijk onderdeel om de kwaliteit van een woning te kunnen waarborgen. Luchtdicht bouwen gaat over het afsluiten van alle kieren en naden om ongewenste luchtstromen te voorkomen. In deze blog zullen we het hebben over de luchtdichting van de isolatieschil.
Luchtdicht Bouwen
Luchtdicht bouwen is een belangrijk onderdeel om de kwaliteit van een woning te kunnen waarborgen. Luchtdicht bouwen gaat over het afsluiten van alle kieren en naden om ongewenste luchtstromen te voorkomen. Dit kan gaan over de luchtdichting van de isolatieschil, maar het kan ook betrekking hebben op andere constructieonderdelen zoals een geïsoleerde tussenvloer of bij ruimtes met een hoge vochtproductie zoals badkamers, zwembaden of sauna’s. In deze blog zullen we het hebben over de luchtdichting van de isolatieschil.
Door luchtdicht te bouwen worden ongewenste luchtstromen voorkomen. De gecontroleerde luchtstromen zoals ventilatie, blijven hierdoor functioneren zoals deze behoren te functioneren. Het is belangrijk om luchtstromen zelf in de hand te kunnen houden. Hierdoor kan de isolatieschil namelijk optimaal presteren, wordt het risico op inwendige condensatie verminderd en wordt ongewenste trek en tocht de woning voorkomen. Naast het voorkomen van inwendige condensatie zijn er ook andere redenen om een woning luchtdicht te bouwen. We bespreken de belangrijkste redenen.
Inwendige condensatie
In een voorgaande blog hebben we het fenomeen condensatie behandeld. Condensatie kan ook in de isolatieschil plaatsvinden. Wanneer warme en vochtige lucht door de isolatieschil heen trekt, zal het op een gegeven moment gaan condenseren wanneer het teveel afkoelt. Het risico op inwendige condensatie is dan ook het grootst wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten het grootst is.
Energiezuinigheid
Wanneer er een ongewenste luchtstroom door de isolatieschil heen trekt, kan op een koude dag warme lucht door de isolatieschil ontsnappen. Andersom kan op een warme dag ook warme lucht door deze luchtstroom de woning intreden. Het heeft dus effect op de prestaties van de isolatieschil.
Wooncomfort
Ongewenste luchtstromen kunnen trek en tocht veroorzaken in de woning. Een goede luchtdichting is dus ook belangrijk voor het wooncomfort.
Dampdiffusiewaarde
Naast ongewenste luchtstromen door naden en kieren kan ook diffusie zorgen voor vochttransport door de isolatieschil. Dampspanning zorgt voor een druk van binnen een woning naar buiten toe. Verschillende bouwmaterialen zullen dit damptransport in een bepaalde mate remmen. Dit wordt dampdiffusieweerstand genoemd ook wel gemeten middels de µ-waarde van het materiaal. Hoe hoger de µ-waarde van het materiaal hoe meer dampremmend het materiaal is. Wanneer je de µ-waarde vermenigvuldigd met de dikte van het materiaal in meter, krijg je de sd-waarde. De sd-waarde geeft aan in welke mate een bepaald constructieonderdeel damp remt. Om de dampremmendheid of juist dampopenheid van een constructieopbouw goed te kunnen ontwerpen kun je onder andere gebruik maken van speciale isolatiefolies en andere luchtdichtingsproducten.
Ontwerp isolatieschil
In de basis is het belangrijk om vocht buiten de isolatieschil te houden. Aangezien er binnen een woning dampdruk naar buiten ontstaat is belangrijk om dit vocht van de binnenzijde van de isolatieschil te remmen of volledig te weren.
De damprem wordt dus aan de binnenzijde van de isolatieschil geplaatst. In de ideale situatie is de isolatieschil dampopen naar buiten toe. Hoe verder naar buiten in de isolatieschil des te dampopener deze dient te zijn. Mocht het voorkomen dat er toch vocht in de isolatieschil terecht komt, dan kan dit vocht toch de isolatieschil uittreden. Hierdoor wordt het risico op vochtophoping in de isolatieschil verminderd.
Dampdichte constructie
Het kan ook voorkomen dat de buitenzijde van de isolatieschil is afgewerkt met een dampdicht materiaal. Bijvoorbeeld bij een plat dak constructie. De dakbedekking kan sterk dampremmend of dampdicht zijn. Vocht kan dus niet langs de buitenzijde van de isolatieschil uittreden. Een mogelijkheid om het risico op vochtophoping te verminderen is de binnenzijde van de isolatieschil dampdicht ontwerpen. Door de binnenzijde dampdicht te ontwerpen kan er in theorie dus geen damp in de constructie doordringen. Echter kan het in de praktijk nog lastig zijn om een onderdeel volledig dampdicht te krijgen. Door scheuren of doorvoeren kan het toch zijn dat de dampremmende laag niet volledig foutloos is aangebracht. Hierdoor kan er dus toch vocht de constructie binnendringen. Doordat de constructie een dampdichte laag aan beide zijde van de constructie heeft, kan dit vocht dus lastig uit de constructie treden. Een andere reden om niet te kiezen voor een dampdichte laag aan beide zijden van de constructie is bouwvocht. Bouwvocht is het vocht dat zich in de bouwmaterialen bevind. Hout kan een bepaald vochtpercentage bevatten maar ook regen tijdens de bouw kan zorgen voor vocht in een constructie. Wanneer er teveel vocht in een constructie aanwezig is en deze aan beide zijden dampdicht is afgewerkt, wordt dit vocht als het ware opgesloten. Wanneer dit vochtgehalte te hoog is kan het zorgen voor bouwschade zoals, schimmels, rot en verminderde isolerende prestaties.
Dampdichte constructie
Een constructie kan ook ontworpen worden met een dampvariabele damprem. Wanneer de buitenzijde van een constructie dampdicht is, kun je ervoor kiezen om aan de binnenzijde van de constructie een dampvariabele folie toe te passen. Een dampvariabele folie heeft een sd-waarde welke kan variëren. Afhankelijk van de dampdruk en luchtvochtigheid in een constructie, kan deze folie dampremmend zijn of dampopen zijn. Een dampremmende folie gaat dichter staan wanneer de luchtvochtigheid hoger is en gaat meer open staan wanneer de luchtvochtigheid lager is. Dit betekent dat de folie dampremmender wordt in de wintermaanden wanneer de luchtvochtigheid in een woning hoger is en dampopener wordt wanneer de luchtvochtigheid afneemt. Vocht dat toch in deze isolatieschil terecht komt, kan hierdoor in de zomermaanden uittreden.
Winddichting
Naast het plaatsen van een luchtdichte laag aan de binnenzijde van de isolatieschil is het ook verstandig om luchtdichtingsproducten aan de buitenzijde van de isolatieschil aan te brengen. Dit wordt dan de winddichting genoemd.
Windstromen van buiten hebben effect op luchtstromen in de isolatieschil. Wanneer er wind op een woning staat kan deze wind door de isolatieschil heen geblazen worden. Door deze wind kan er aan de ene zijde een positieve druk en aan de andere zijde een negatieve druk ontstaan. Dit betekend dat er enerzijds koude lucht in of door de isolatieschil wordt geblazen en aan de andere zijde warme lucht uit de constructie kan worden gezogen. Het is dus belangrijk om de buitenste laag van de isolatieschil winddicht te maken. We spreken over een luchtdichte laag aan de binnenzijde (warme kant) van de isolatieschil. En over een wind- en waterdichte laag aan de buitenzijde (koude kant) van de isolatieschil.